Artikkeli Vantaan Sanomat 19.5.2021
Kaksoiskuntalaisuuden merkitys Vantaalle ja pk-seudun kunnille
Suomessa on herätetty keskustelu kaksoiskuntalaisuudesta, koska monilla on vapaa-ajanasunto muussa kuin kotikunnassa. Pitäisikö kuntaveroa maksaa silloin omaan kotikuntaan sekä kuntaan, jossa vapaa-ajanasunto sijaitsee? Oma kotikuntani on Vantaa, perheellämme on vapaa-ajanasuntoja kolmessa eri kunnassa; Hämeenlinnassa, Mikkelissä ja Inarin kunnassa. Tässä tapauksessa pitäisi siis puhua neloskuntalaisuudesta. Maksamme kiinteistöveroa, jätehoitomaksuja ja tienhoitomaksuja siis kaikille neljälle kunnalle. Lisäksi paikalliset yritykset hyötyvät mökkiläisistä, koska he ostavat paikallisista liikkeistä ruokaa ja muita tarvikkeita. Mikäli vapaa-ajanasukas sairastuu ja joutuu käyttämään mökkikuntansa terveydenhoitopalveluja, mökkikunta laskuttaa henkilön kotikuntaa. Mistä hyvästä verotuloja pitäisi vielä jakaa mökkikunnalle/mökkikunnille?
Maksan edelleen mielelläni kunnallisveron omaan kotikuntaan eli Vantaalle, koska se järjestää varhaiskasvatuksen, opetuksen, terveydenhoitopalvelut, vanhustenhoidon ja hoitaa muun infrastruktuurin. Eduskunnassa on tehty asiasta kysely kansanedustajille, jolloin suuri osa kansanedustajista kannatti kaksoiskuntalaisuutta. Se on selvä, että maakuntien kansanedustajat haluavat verotuloja syrjäseuduille pääkaupunkiseudulta. Mikäli soteuudistus toteutuu, pääkaupunkiseudun verotuloista menee suuri osa muun Suomen kustannuksiin hyvinvointialueille ja tämän lisäksi pitäisi vielä jakaa verotuloja mökkikunnille. Minusta nyt on menossa sekä aamu- että iltalypsy samanaikaisesti. Meille on tullut tutuksi sanonta, että Uusimaa eli pääkaupunkiseutu on Suomen veturi. Pelkään, että veturi hyytyy, mikäli verotulot lypsetään pois alueelta, jonne ihmiset muuttavat maaseudulta.
Nyt kaikkien Uudenmaan kansanedustajien pitäisi olla valppaina tässä asiassa. Opetustoimi on yksi suurimmista toimialoista Vantaalla. Opetusalan ammattilaisena en voi hyväksyä sitä, että siltä vietäisiin mahdollisuus tuottaa edelleen laadukasta opetusta. Väestö myös ikääntyy, joten vanhustenhoitoon tarvitaan resursseja. Sote-ratkaisu on vielä keskeneräinen, terveydenhoidosta vastaa jatkossa hyvinvointialueet eli maakunnat tai mikäli se ei tule hyväksyttyä, kotikunta vastaa siitä edelleen. Näihin palveluihin tarvitsemme edelleen vantaalaisten veroeuroja.
Anitta Orpana
Vantaan kaupunginvaltuutettu
kaupunginhallituksen jäsen
kuntavaaliehdokas (kok)