Get Adobe Flash player

Koulukiusaaminen

Anitta Orpana 13.9.2006

KOULUKIUSAAMINEN

Minut ja monen muun vantaalaisen pysäytti 8-vuotiaan pienen, kiusatun pojan kirjoitus Vantaan-Sanomissa 30.8.2006. Koulukiusaamista esiintyy vielä luvattoman paljon. Toimin Vantaalla opetuslautakunnan puheenjohtajana ja saamme säännöllisin väliajoin myös lautakuntaan käsiteltäväksi näitä kiusaamistapauksia. Silloin asiat ovat jo niin pahassa tilanteessa, että vanhemmat kokevat, että koulun henkilökunta ei ole enää kykenevä puuttumaan ongelmaan.

Kouluissa on selkeät ohjeistukset kiusaamistapauksiin. Oppilashuoltoryhmät ovat toimineen hyvin, mutta joissakin tapauksissa kiusaaminen on jäänyt koulun henkilökunnalta huomaamatta ja asiat ovat päässeet kärjistymään.

Tärkeintä olisi puhua asiasta ja saada siten aikaan asennekasvatusta, jotta ongelma saataisiin ainakin vähenemään. Me vanhemmat voisimme olla esimerkkeinä lapsillemme. Kiusaaminen työpaikoilla, mediassa jne. ei ole mitenkään harvinaista. Muutos voisi lähteä aikaan aikuisista, sillä lapsethan ottavat meistä aikuisista mallia omaan käyttäytymiseensä

Anitta Orpana
lehtori
opetuslautakunnan puheenjohtaja
Vantaan kaupunginvaltuutettu