Get Adobe Flash player

Tietotekniikka omaksi oppiaineeksi peruskouluissa

Nykyisin tieto- ja viestintätekniikan opetus kouluissa on hyvin vaihtelevaa. Medialukioissa on melko paljon aineen opetusta, mutta useimmissa kouluissa opetusta on minimaalisen vähän. Tietotekniikka ei ole saanut sille kuuluvaa sijaa oppiaineena. Tietotekniikan hyväksikäyttö on kuitenkin kansalaistaito, mikä pitäisi olla kaikilla ihmisillä. Me tarvitsemme sitä kaikkialla: työssä, opinnoissa, pankkiasioinnissa, ajanvarauksissa. Nykyisin tietotekniikkaa opetetaan monesti oman toimen ohella. Silloin kun se on kaikkien vastuulla, se ei ole käytännössä kenenkään vastuulla.

Toimin itse ammattikorkeakoulu Haaga-Heliassa tietotekniikan lehtorina. Omassa työssäni näen, minkälaiset erot opiskelijoiden taidoissa voi olla. Kun opiskelija hakeutuu kouluumme, hän saa ensiluokkaisen opetuksen kaikissa opinto-ohjelmissa. Mikäli hän suuntautuu tietotekniikan ammattilaiseksi, opetus on silloin todella kattava; ohjelmoinnista erilaisten sovellusohjelmien käytön hallintaan.

Peruskoulujen opettajat valittavat sitä, että koneita ei ole tarpeeksi tai niissä ei ole tarvittavia ohjelmia. Tämä on kuitenkin järjestelykysymys. Tietotekniikkaluokkien käyttöä voidaan hyvin porrastaa, jolloin resursseja voidaan jakaa kaikkien oppilaiden kesken.

Opetusministeri Henna Virkkunen korosti (HS 1.12.), että tietoyhteiskuntavalmiudet ovat kansalaistaitoja. Jokaisen kansalaisen tulisi siis osata käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa tarkoituksenmukaisella tavalla ja ymmärtää, miten se muuttaa työtä ja yhteiskuntaa.

Ensi vaalikaudella jatketaan tuntijakouudistuksen pohtimista. Toivonkin, että voin omalta osaltani vaikuttaa näihin asioihin.