Get Adobe Flash player

Työnteko kannattavaksi ansiotuloveroja kiristämättä

Yhdysvaltojen syöksyminen taloustaantumaan vaikutti myös Eurooppaan ja siten myös Suomen talouteen. Nyt taantuman selkä on selvästi taitettu, sillä myös Yhdysvaltojen markkinoilta on kuultu positiivisia signaaleja paremmasta. Työttömyys on siellä pienin kahteen vuoteen, eli n. 9 %:a. Meillä Suomessa työttömyysprosentti on hiukan alkaisempi, n. 8 %:a. Se on kuitenkin liikaa, koska kansantalouden tasainen kasvu vaatii parempaa työllisyystilannetta. Voimme kuitenkin olla optimistisia, sillä viennin osuus on meillä jo selvässä nousussa. Suomi on erityisen riippuvainen viennistä, koska kotimarkkinamme ovat hyvin pienet.

Hallituksen tavoitteena on ollut pitää ansiotuloverotus aisoissa. Se on yksi keino vaikuttaa työllisyyden kehittymiseen ja ostovoiman parantamiseen kotitalouksissa. Mielestäni se on oikea tie myös tulevaisuudessa. Työn tekeminen on kuitenkin ainoa tapa rahoittaa yhteiskuntamme hyvät palvelut.

Harmaa talous kuriin

Erityisesti rakennusalalla on harmaata taloutta. Se heikentää kilpailutilannetta eli yrittäjät, jotka toimivat rehellisesti, joutuvat kärsimään siitä. Yrittäjien henkilöstökustannukset ovat meillä suuret, joten harmaa talous ei voi olla vaikuttamatta kilpailutilanteeseen. Siihen pitäisi puuttua entistä aktiivisemmin.

Korot edelleen matalalla tasolla

Nuoret perheet ovat voineet hankkia oman asunnon, koska korkotaso on ollut todella matala. Se on ollut yksi yhteisvaluutta €:n eduista. Muistamme vielä ajan, jolloin suomalaiset maksoivat lähes kahdenkymmenen prosentin korkoja 90-luvun laman aikana. Siitä oli seurauksena konkursseja ja omaisuuden pakkomyyntejä. Vaikka olemme yhteisvaluutan aikana joutuneet lainoittamaan muiden euromaiden talouksia, olemme mielestäni saaneet myös paljon vastinetta EU:n jäsenenä olemisesta. Rahamarkkinoiden vakautta pitää nyt vain entisestään vakauttaa ja kaikkien euromaiden pitää saada oma taloutensa kuntoon.

 

Viimeksi päivitetty (28.09.2012 16:32)